Mikä on DIN 934 ja miten se koskee PEEK-muttereita?

DIN 934 -standardin mukaisesti valmistetut PEEK-mutterit ovat kiinnitystyyppi, jota käytetään laajalti erilaisissa teollisissa sovelluksissa. PEEK eli polyeetterieteriketoni on korkean suorituskyvyn omaava tekninen kestomuovi, jolla on poikkeukselliset mekaaniset, kemialliset ja lämpöominaisuudet. Näiden ominaisuuksien ansiosta PEEK-mutterit ovat ihanteellinen valinta käytettäväksi korkeisiin rasituksiin ja korkeisiin lämpötiloihin, joissa muut materiaalit saattavat pettää.

DIN 934 on eri materiaaleista, myös PEEK:stä, valmistettujen kuusikulmaisten muttereiden vakiomäärittely. Eritelmässä esitetään mutterin koon, kierteenkorkeuden ja muiden kriittisten ominaisuuksien mitat ja toleranssit. DIN 934 -standardin mukaisesti valmistetut PEEK-mutterit on suunniteltu täyttämään nämä eritelmät, mikä varmistaa niiden yhteensopivuuden muiden standardikomponenttien kanssa ja sen, että ne voidaan helposti integroida olemassa oleviin kokoonpanoihin.

Yksi DIN 934 -standardin mukaisesti valmistettujen PEEK-muttereiden tärkeimmistä eduista on niiden suuri lujuus sekä kulutuksen- ja korroosionkestävyys. PEEK:n vetolujuus on jopa 100 MPa ja puristuslujuus jopa 250 MPa, mikä tekee siitä huomattavasti vahvemman kuin muista kestomuoveista, kuten nailonista tai polypropeenista. PEEK-mutterit kestävät myös erittäin hyvin kulutusta ja kemiallisia vaikutuksia, joten ne soveltuvat käytettäväksi vaikeissa ympäristöissä, joissa altistuminen hapoille, liuottimille ja muille syövyttäville aineille on yleistä.

PEEK-mutterit kestävät myös hyvin lämpötiloja, sillä niiden sulamispiste on noin 343 °C ja lasittumislämpötila noin 143 °C. Ne ovat myös erittäin kestäviä. Tämän ansiosta ne soveltuvat käytettäväksi korkeissa lämpötiloissa, joissa muut materiaalit saattavat hajota tai pettää. PEEK-mutterit kestävät myös toistuvaa altistumista korkeille lämpötiloille menettämättä mekaanisia ominaisuuksiaan tai mittapysyvyyttään.

Toinen DIN 934 -standardin mukaisesti valmistettujen PEEK-muttereiden etu on niiden erinomainen mittatarkkuus. PEEK:n lämpölaajenemiskerroin on alhainen, mikä tarkoittaa, että se ei laajene tai supistu merkittävästi altistuessaan lämpötilan muutoksille. Tämän vuoksi PEEK-mutterit soveltuvat käytettäväksi tarkkuussovelluksissa, joissa on noudatettava tiukkoja toleransseja.

Mekaanisten ja termisten ominaisuuksiensa lisäksi DIN 934 -standardin mukaisesti valmistetut PEEK-mutterit ovat myös kevyitä ja helppokäyttöisiä. Tämän vuoksi ne ovat ihanteellinen valinta sovelluksiin, joissa paino on tärkeä tekijä, kuten ilmailu- ja avaruusteollisuudessa tai autoteollisuudessa.

Kaiken kaikkiaan DIN 934 -standardin mukaisesti valmistetut PEEK-mutterit tarjoavat monia etuja, jotka tekevät niistä suositun valinnan monilla teollisuudenaloilla. Niiden korkea lujuus, kulutuksen- ja korroosionkestävyys, lämpötilankestävyys, mittapysyvyys ja keveys tekevät niistä sopivia käytettäväksi erilaisissa sovelluksissa lääkinnällisistä laitteista ja elektroniikasta autoteollisuuden ja ilmailu- ja avaruusalan komponentteihin.